SÄRSKILDA BEHOV

Särskilda behov & tillgänglighet

Särskilda hälsobehov - Tillgänglighet

MSC Cruisespersonal är alltid uppmärksamma på sina gästers behov och strävar efter att erbjuda den bästa servicen och hålla internationell tillgänglighetsstandard. Information om assistans ombord och i våra hamnterminaler finns på dessa sidor, men också i våra bokningsvillkor, transportvillkor och allmän information.
Särskilda behov & tillgänglighet

Särskilda hälsokrav

Vanliga frågor

Frågor

  • Kan en synskadad passagerare resa ensam?

   Ja, förutsatt att han/hon är helt självständig. Annars måste han/hon resa med en ledsagare som kan ge nödvändig assistans, eller med en utbildad ledarhund.

  • Kan jag resa med min ledarhund?

   Utbildade och certifierade ledarhundar tillåts alltid ombord, förutsatt att de är vid god hälsa och har all dokumentering som krävs för inresa i de länder som besöks under kryssningen. Gäster kommer att informeras i förväg om vilken typ av boende som erbjuds för djuret, vilka faciliteter som erbjuds samt om procedurer för ombord- och avstigning. Gäster ansvarar personligen (med hjälp av vårdgivare där så är tillämpligt) för omhändertagande, matning och allmän vård av djuret.

  • Finns det skyltning för synskadade passagerare?

   Alla våra fartyg har blindskriftskyltar på allmänna platser, i hissar och vid hyttingångar. Det finns också röstsystem i hissarna på fartyg i Fantasia- och Musica-klassen som anger våning på engelska.

  • Kan en hörselskadad passagerare resa ensam?

   Ja, förutsatt att det rör sig om delvis nedsatt hörsel och att det finns TDD-utrustning i hytten (inklusive ljus- och vibrationsenheter, texttelefon och analog väckarklocka). Annars måste han/hon resa med en ledsagare. Det finns ett begränsat antal uppsättningar med utrustning på varje fartyg och utrustningen måste begäras vid bokningen.

  • Kan jag resa om jag är gravid?

   Ja, förutsatt att du inte uppnår 24:e veckan under kryssningen. Oavsett graviditetsstadium bör du rådfråga en läkare innan du åker på en kryssning för att avgöra om det är lämpligt att du reser.

  • Hur ser MSC Cruises policy ut för resor till regioner där Zikaviruset förekommer?

   Hälsomyndigheter världen över avråder kvinnor som är eller försöker bli gravida samt deras partners från att resa till områden där Zika-viruset förekommer. 
     
   På grund av detta erbjuder MSC Cruises gravida gäster och deras medresenärer i samma hytt möjligheten att utan kostnad avboka sin kryssning i dessa områden, alternativt att boka om sin resa och välja någon annan av alla destinationer där MSC Cruises är verksamma. Kryssningen ska genomföras inom 24 månader från ombokningstillfället. Om- och avbokning enligt dessa villkor kräver havandeskapsintyg från läkare. Kostnadsfri av- och ombokning regleras enligt våra bokningvilkor. 
     
   Gäster som vill ha mer information om Zika-viruset kan kontakta sin husläkare eller besöka CDC:s webbplats: 
     
   http://www.cdc.gov/zika/ 
   http://www.cdc.gov/zika/hc-providers/pregnant-woman.html 
   http://www.cdc.gov/media/releases/2016/p0801-zika-travel-guidance.html

  • Kan jag få dialysbehandling ombord?

   Peritoneal dialys kan göras på fartygets läkarcentral om gästen tar med alla nödvändiga läkemedel och utrustning. Utrustning och maskiner som används för hemodialysbehandling kan endast tas med på vissa kryssningar. Kontakta din resebyrå för mer information om denna tjänst.

  • Kan MSC Cruises erbjuda assistans och underhållning för barn med funktionshinder?

   Barn med funktionshinder har tillgång till alla tjänster och anläggningar ombord. Underhållningspersonalen erbjuder inte barnomsorg men är utbildade i att erbjuda ett utbud av underhållning speciellt för barn. Alla barn, inklusive barn med funktionshinder, tilldelas ett underhållningsområde enligt ålder. Om det behövs kan barn och ungdomar med särskilda behov placeras i en yngre åldersgrupp (efter tillstånd från föräldrarna), eller kan delta i vissa aktiviteter tillsammans med föräldrarna. Vid behov, samt i nödsituationer, kommer föräldrarna omedelbart att informeras, i vissa fall med hjälp av personsökare.

  • Finns det specialmenyer för passagerare med celiaki eller allergi/känslighet mot vissa livsmedel?

   Gäster med känslighet och/eller allergi mot vissa livsmedel ombes informera MSC Cruises om sina behov genom formuläret för särskilda behov samt bekräfta sina behov med gästservice i fartygets reception och/eller med hovmästaren efter att de gått ombord. Om personalen ombord informerats i förväg hjälper de dig gärna att välja rätter som inte innehåller allergiframkallande livsmedel och ingredienser.    MSC Cruises innehar certifiering från Bureau Veritas för servering av glutenfria menyer över hela världen (kod 20 ppm) i huvudrestaurangerna ombord på MSC Meraviglia, MSC Seaside, MSC Seaview, MSC Bellisisma, MSC Preziosa, MSC Divina, MSC Splendida, MSC Fantasia, MSC Magnifica, MSC Poesia, MSC Orchestra och MSC Musica. All glutenfri mat är lagad av utbildad personal i särskilda kök ombord, av råvaror som förvarats i särskilda utrymmen framtagna i samarbete med Italian Coeliac Societys Cruises Project, enligt rådande säkerhetsregler och direktiv   På MSC Armonia, MSC Sinfonia, MSC Opera och MSC Lirica finns endast ett begränsat utbud av färdigförpackade glutenfria snacks som kex, croissanter, kakor och muffins.   När MSC Grandiosa och MSC Virtuosa är sjösatta kommer MSC Cruises att påbörja certifieringsprocessen med Bureau Veritas för tillstånd att servera glutenfria menyer även på dessa fartyg. Denna process beräknas vara genomförd inom en månad efter fartygets första avresa. Vi ber våra glutenintoleranta gäster kontrollera att glutenfria menyer finns tillgängliga i samband med bokning av kryssning på dessa fartyg.   Om du har frågor om annan specialkost än den som tagits upp här ber vi dig kontakta oss direkt eller fråga din resebyrå.  

  • Kan jag ta med mat och dryck ombord?

   Mat och dryck kan endast tas med ombord av hälsoskäl. Annars kommer varorna att konfiskeras vid incheckningen och återlämnas vid kryssningens slut.

  • Kan jag ta med läkemedel ombord?

   Ja. Läkemedel bör om möjligt packas i handbagaget. Vi rekommenderar också att gäster tar med sig en lista med de läkemedel som de planerar att ta ombord för att sjukvårdspersonalen ombord ska kunna ge assistans i händelse av en medicinsk nödsituation.