Pass och Visum för resor till Kuba

Turistvisum & Dokument för Kuba

Inresekrav för Kuba
Inresekrav för Kuba

Obligatoriska dokument för dig som stiger på och/eller av på Kuba:
  • Pass med minst 6 månaders kvarvarande giltighetstid
  • Turistvisum
  • Reseförsäkringsbevis på engelska (måste vara giltigt för resor till Kuba)
 
Passinnehavare medges tillträde till Kuba med ett turistvisum (på spanska Tarjeta de Turismo) som är giltigt i 30 dagar med början den dag besökaren anländer Kuba. Detta visum är endast giltigt för ett besök, det vill säga ett inträde och ett utträde ur landet. Alla passagerare (vuxna och barn, även spädbarn) som reser med Cruise Only-paket måste införskaffa detta turistvisum inför resan på egen bekostnad medan passagerare som reser med Fly & Cruise paket i MSC Cruises regi har 1 turistvisum per person inkluderat i paketet. 

Oavsett resepaket Cruise Only eller Fly & Cruise så måste ytterligare ett turistvisum (Tarjeta de Turismo) anskaffas när fartyget återvänder till Havanna i slutet av kryssningen. Detta dokument kan köpas ombord på fartyget och kostar ca € 15,00 per passagerare.  För 2 veckors kryssningar måste ytterligare två turistvisum anskaffas. 

För undvikande av missförstånd: turistvisum (Tarjeta de Turismo) är inte ett självhäftande visum som ska klistras in i passet, utan ett separat dokument som ska visas upp på Airport Immigration tillsammans med passagerarens försäkringshandlingar (på engelska). Samtliga passagerare måste ha sitt turistvisum (Tarjeta de Turismo) tillgängligt när de checkar in på flygplatsen inför avresan. Kan passageraren inte uppvisa sitt turistvisum så kan ombordstigning på flyget komma att nekas.


Alla passagerare måste ha en reseförsäkring som är giltig i alla hamnar som fartyget anlöper under kryssningen. Denna försäkring ska täcka utgifter samt hemtransport om passageraren skulle råka ut för sjukdom, skada eller dödsfall. Om passageraren omfattas av en statlig socialförsäkring eller en privat sådan ska ett certifikat medtagas där försäkringens täckning framgår på spanska (helst) alternativt engelska.
Flygskatt behöver inte längre betalas på flygplatsen i Havanna eller någon annan flygplats på Kuba, då denna är inkluderad i resans pris.

Användandet av Bankomater är extremt begränsat på Kuba och kreditkort accepteras endast på några få platser.

För hamnarna på Jamaica, Caymanöarna och i Mexiko behövs inga lokala visum oavsett passagerarens nationalitet – under förutsättning att besöket varar maximalt 24 timmar med ankomst och avresa med samma fartyg. 
 
VIKTIG INFO FÖR KUBANSKA OCH AMERIKANSKA PASSAGERARE
Vänligen notera att passagerare med kubanskt ursprung eller som är födda på Kuba inte tillåts ombordstiga kryssningsfartyget. Samma eller liknande villkor gäller passagerare med Kubanskt pass som också innehar officiellt uppehållstillstånd från annat land. Brott mot dessa regler kan orsaka allvarliga problem med lokala myndigheter.

Amerikanska passagerare nekas inträde i Kuba om de inte innehar ett tillstånd från OFAC (Office of Foreign Assets Control) för inresa i Kuba innan ombordstigningen.

Passagerare rekommenderas starkt att vända sig till Kubanska ambassaden i hemlandet för mer information i dessa frågor.

KRYSSNINGSAVGÅNGAR FRÅN KUBA

Viktig information om eventuella bagageförseningar
Viktig information om eventuella bagageförseningar

Eftersom vissa flyg anländer Kuba sent på kvällen och det ibland kan ta tid att ta sig igenom tull och säkerhetskontroller, kan en del av bagaget bli försenat i leveransen till fartyget.


För att säkerställa en bekväm start på din semester rekommenderar vi att du bär med dig allt du behöver för första natten ombord (sovplagg, hygienartiklar, mediciner, blöjor osv) i handbagaget. Vänligen notera att duschtvål och schampoo finns tillgängligt i alla hytter. Glöm inte att korrekt fästa alla bagagetaggar (som bifogades i e-biljetten) på ditt bagage, innan du anländer flygplatsen.